Genforeningen 1920. Fakta om grænselandet

Genforeningen 1920 - slesvigsk krig historisk fakta

Grænselandet

Skamlingsbanken

D. 18 Maj 1843 holder Laurids Skau sin tale på Skamlingsbanken. Den ligger mellem Kolding og Hejlsminde. Han talte om at han ville kæmpe for det danske sprog, og få en højskole for danskere der kun snakkede dansk, så de kunne få en uddannelse. Der var 6.000 mennesker der havde hørt det og det kom i fædrelandet. Lidt tid efter blev han meget kendt blandt de royale. Han tog så til København og overbeviste kongen om det han havde kæmpet for.

Laurids Skau

Laurids Skau var en bonde, som havde to børn og en kone. Han ville kæmpe for det danske sprog. Han fandt mange danske bønder som skrev under på hans formål. Hvis man ville få en god uddannelse skulle man snakke tysk. Problemet var at mange ikke snakkede tysk.. Så hvis de skulle betale gæld, fattede de ikke hvad der skete. Alt magt foregik på tysk, myndighederne var også på tysk. De skulle betale advokater dyrt for at få det oversat. Laurids Skau ville lave en højskole for de danskere der ikke kunne tale tysk. Så de danskere som kun talte dansk også kunne få en god uddannelse.

Langsomt blev det danske sprog ædt op af det tyske sprog. Det var fordi at hvis børnene skulle blive til noget, skulle de lære tysk. Den første højskole i Danmark lå i Rødding. Laurids Skau var politiker. Han tog til København og han blev meget hurtigt en by bo han tog til teater, fester og fine selskaber han begyndte også at købe fint tøj, men han blev bedt om at tage tilbage fordi han skulle være et forbillede for andre. Laurids var en rigtig god business mand efter han havde holdt sin tale på Skamlingsbanken.

Hertugen af Augustenborg

Hertugen ville have alt magt foregik på tysk, og alle skulle snakke tysk. Hertugens største drøm var at være konge. Han havde nok magt i forvejen men han ville regere over hele landet. Hvis han ikke kunne få hele staten, ville han gerne have Slesvig. Hertugen havde en bror. Han var kendt som “Prinsen af nørre.” Hertugen var også gift med Christian den 8.’s søster. Han ville også lave Slesvig-Holsten til et frit land. Hertugen sparede i hvertfald ikke på penge. Hertugen boede på Augustenborg. Det var en fin borg med massere af tjenere.

Læs også om undervisningsmaterialer i høj kvalitet fra vores samarbejdspartner

Isted (1. Slesvigsk krig)

Den 1. Slesvigske krig foregik i Isted.

Der var 6000 der døde på hver side

Danmark vandt Slesvig krigen. Som provokerende for tyskerne men helligt for os, stillede vi danskere en statue op.

En løve som kiggede mod syd, den kiggede mod syd fordi, syd for danmark ligger Tyskland, og da de jo vandt krigen, var de jo de stærkeste. Så vi stillede statuen sådan at den kiggede ned på tyskerne.

Man skulle huske løven for dengang danskere fik deres sejr mod preusserne. Løven kaldes også Istedløven, fordi det var der dens betydning kom fra. Alle danskerne som døde i krigen blev begravet på Flensborg Kirkegård, som lå ved grænsen.

Rendsborg

Rendsborg ligger på grænsen mellem Slesvig og Holsten. Det var der hvor de fleste våben var

Styringen

I 1848 da Christian 8. døde og Frederik 7 blev konge blev der besluttet at der skulle være et demokratisk folkestyre i stedet for et enevældigt folkestyre.

Kongen var bange for det slesvigske flag fordi at han svor til gud at han ikke ville skille Danmark af.

Teksten er skrevet ud fra viden på genforeningen2020.dk

Skriv et svar