Tips til at hjælpe dit barn med at føle sig godt tilpas med en maske

Der er ingen tvivl om, at det kommende skoleår vil se anderledes ud. Forandring kan være udfordrende, men at tilpasse sig forandring tidligt kan hjælpe med at lindre noget af stresset oven på første skoledag. Mundbind i skolen er ikke langt fra virkeligheden.

En af de mest frygtede ændringer, der kommer til klasseværelset, kan være påbuddet til masker. Men også hvis ikke påbudet bliver indført og det bliver et lovkrav, så kan børn og familier være udsatte, hvilke gør det mere relevant at tænke på, at barnet skal gå med mundbind. 

Køb mundbind og ansigtsmasker i mod corona smitte her

Masker er en vigtig og let første forsvarslinje for børnenes sundhed og sikkerhed i klasseværelset. I dag deler vi et par tip og tricks for at hjælpe dit barn med at komme i vane med at bære en maske i lange perioder, inden vi træder tilbage i klasseværelset.

Vær en rollemodel.

Uanset om vi ved det eller ej, ser børnene vores hver eneste bevægelse. Hvis du bærer en maske, vil de sandsynligvis spørge hvorfor. At forklare dine børn, at du bærer en maske i et forsøg på at beskytte dig selv og de omkring dig fra at blive syge, er en nem måde at starte samtalen på. Ingen kan lide at føle sig syg, så at bære en maske kan hjælpe med at forhindre disse ubehagelige følelser. At have disse samtaler med børn nu (hvis du ikke allerede har gjort det) er vigtigt for dem at begynde at forstå, hvorfor masker er en del af vores nye normale.

Begynd at bære masker nu.

Vi ved alle, hvor hektisk den første skoledag kan være! Der er ikke tid til at tænke på pædagogiske tanker om en maske i den store samling af børn. At begynde at øve sig i at bære en maske, vil hjælpe børn med at komme ind i vanen. På samme måde som at have sko inde i offentlige bygninger. Vi anbefaler at begynde denne praksis et par uger i forvejen. Det vil hjælpe dit barn med at blive mere fortrolig med ideen om at bære en maske.

Læs også om mobning i skolen af såvel voksne og børn

Øv dig hjemme.

Der er et par måder at begynde at normalisere ideen om masker derhjemme. Prøv at sætte en maske på et favorit bamse eller dukke. Leg, at du går en tur til lægen eller ud at handle. Dyret eller dukken kan roses for at have masken på. Ved at gøre dette vil dit barn begynde at forbinde sig positivt med at bære en maske. Mundbind i skolen kræver tilvænning. Hold ud.

At begynde at bære en maske i otte timer hver dag, vil være en stor ændring. Hvis dit barn kun har båret den i korte perioder (eller slet ikke). Lad dit barn gradvis bære masken i længere tid. Start med en kort tid som 5 sekunder, derefter 10 sekunder, og arbejd dig op derfra. Målet er kun at øge tiden, når dit barn med succes har båret masken uden at tage den af. Mundbind i skolen skal bæres i længere perioder og barnet må være klar til at kunne bære ansigtsmasken i længere tid.

Prøv også …

En anden måde at øve hjemme er ved at bære en maske i huset. Normalisering af dette look med dit barn vil skabe fortrolighed og komfort derhjemme. Prøv også at tage selfies med masken, og brug positive kommentarer som “Du ligner en superhelt!” eller “Du ser flot ud iført en maske!”

Prøv at udskrive billeder af dit barns yndlingsfigur og opmuntre dem til at tegne en maske på dem. Positive kommentarer som ”[Karakter] elsker at hjælpe andre, og jeg er sikker på, at de ville bære en maske for at beskytte deres venner. Du er ligesom dem! ” er nyttige til at normalisere denne nye vane.

Hvis du er i stand til det, kan du overveje at lade dit barn vælge deres egen maske (r). Prøv at lave denne specielle rutine som en del af skolestart og køb af skoletaske. Hvis de finder en maske, de kan lide, er de måske mere tilbøjelige til at bære den. Derudover skal tojstilen også passe til masken.

Hvis det er nødvendigt, kan du tilbyde en lille belønning for at bære masken. Såsom et klistermærke, skærmtid eller en speciel bog, der skal læses. At sætte klare retningslinjer for disse belønninger kan få børn til at føle sig mere tilbøjelige, hvis de kæmper.

Hvad er dine tip eller erfaringer til normalisering af at bære masker med børn?